
انواع قوطی مواد غذایی: یکی از اصلی ترین و مهم ترین چالشهای کارخانههای تولید کننده مواد غذایی، ارسال سالم و بهداشتی این محصول به جای جای کشور خود و یا حتی دیگر کشورها است. اگر تولید کننده مواد غذایی نتواند محصول را طوری به دست مصرف کننده برساند که کیفیت محصول دچار تغییر نشود، دیگر آن کالا ارزش اولیه را نخواهد داشت. همچنین، گاهی اوقات نیز ممکن است که مصرف کننده قصد داشته باشد از محصول شما در بلند مدت استفاده کند و بنابراین به نگه داری طولانی مدت آن نیاز دارد.
راه حل تمامی این مشکلات و چالشها تنها و تنها با کمک یک بسته بندی استاندارد و مناسب قابل حل است. بسته به این که کارخانه تولید کننده ماده غذایی قصد تولید چه نوع ماده خوراکی را داشته باشد، نوع بسته بندی و روش بسته بندی آن ماده به کلی دچار تغییر میشود. در این میان، بدون شک قوطیها یکی از بهترین و پرکاربردترین نوع بسته بندی بوده که دارای ویژگیهای کاربردی و منحصر به فردی است و نقش کارخانه های قوطی سازی موثر و مهم می شود.
اگر شما نیز مانند ما کنجکاو شده اید تا در مورد انواع و کاربرد انواع بسته بندی محصولات غذایی بیشتر آشنا شوید، در این مقاله از مجموعه کن ساز قصد بررسی مفصل و کامل همین موضوع را داریم. همچنین، در طی این مطلب نیز به بررسی برخی از مزایا و معایب انواع بسته بندی مواد غذایی نیز خواهیم پرداخت.
وظیفه اصلی بسته بندی مواد غذایی چیست
هر کارخانه ای، بسته به این که چه محصولی داشته باشد و هدف او از تولید آن محصول چه باشد، باید از بسته بندی خاصی استفاده کند. از مهم ترین هدفها و وظایف اصلی بسته بندی محصولات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از خرابی و یا کپک زدن ماده غذایی
- عدم آسیب به محصول در هنگام جابجایی
- قابلیت استفاده از بسته بندی محصول بعد از باز کردن درب آن
- مقاوم بودن در برابر ضربات، تغییرات جوی و دیگر تغییرات احتمالی
انواع بسته بندی در صنایع غذایی
همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم، بسته بندی قوطی، به دلیل داشتن ویژگیهای فیزیکی و ساختاری خاص، به یکی از پرطرفدار ترین روشهای بسته بندی در ایران و جهان تبدیل شده است و توانسته است تولید کنندگان زیادی را به سمت خود جلب کند. مهم ترین انواع مواد بسته بندی مواد غذایی شامل موارد زیر است:
- بسته بندی قوطی فلزی: یکی از مقاوم ترین و ایمن ترین برای راه برای بسته بندی، استفاده از بسته بندی فلزی است. فلز به دلیلی داشن مقاومت بیشتر نسبت به دیگر انواع مواد بسته بندی مواد غذایی، دارای استفاده بیشتری در این صنعت است. از مهم ترین انواع قوطی فلزی برای بسته بندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بسته بندی آهنی معمولی: شامل قوطیهای آهنی و یا فولادی ساده بوده که ازانها برای جلوگیری از آسیب به ماده غذایی درون آن استفاده میشود. در این نوع قوطیها معمولا یک طرف آن توسط کارخانه تولید کننده قوطی بسته میشود و طرف دیگر آن در کارخانه تولید ماده غذایی و پس از پر کردن قوطی بسته میشود. ضخامت این نوع قوطیها معمولا حدود ۱/۰ تا ۲۵/۱ میلیمتر است.
- بسته بندی فلزی به همراه قلع زنی یا اندود قلع: در گذشته، برای قلع اندود کردن قوطیهای فلزی، باید قلع را ان میکردند و سپس با دقت هرچه تمام تر آن را بر روی قوطی اعمال میکردند. از اصلی ترین مشکلات این روش قلع زدایی قدیمیمیتوان به دقت پایین این فرایند و هزینه بر بودن آن در حجم زیاد اشاره کرد. به همین دلیل، امروزه به جای این روش از روشهای الکترولیتیکی استفاده میشود که در آن میتوان یک یا دو طرف سطح حلب را با مقدار دلخواه قلع اندود نمود. به طور مثال برای میوههای اسیدی بیرنگ مانند هلو، گلابی، آناناس و غیره که نیاز به حضور قلع در قوطی دارند از قوطی با پوشش قلع استفاده میشود.
- بسته بندی فلزی به همراه لاک: لاک نوعی پوشش اضافه تر بر روی قوطیهای فلزی فولادی بوده که هم در برابر اسید و بازها مقاومت کافی را داشته و هم مقاومت مکانیکی آنها بالا است. ایتفاده از این نوع لاکها برای بسته بندی ترشیها و مواد بازی بسیار مهم و اساسی است.
- بسته بندی قوطی مقوایی: اگر صرفا قصد داشته باشید ماده غذایی خود را درون یکی قوطی معمولا بگذارید و نیازی به مقاومت بالا و یا ضد آب بودن آن نداشته باشید، بدون شک قوطیهای مقوایی میتوانند نیاز شما را برطرف کنند. از مهم ترین مزایای این نوع بسته بندی میتوان به وزن کم و قیمت به صرفه آنان اشاره کرد. از این نوع بسته بندی میتوان برای بسته بندی چای و انواع دم نوشها، انواع قطعات صنعتی، انواع پودرها، خشکبار، مواد غذایی، اسباب بازی، شکلات، مدادرنگی، صنایع دارویی و بسیاری از موارد دیگر استفاده کرد.
- قوطی شیشه ای: قوطیهای شیشه ای نیز، با آن که وزن زیادی داشته و در برابر ضربات و یا تغییرات جوی مناسب نیستند، اما باز هم یکی از زیباترین و شکیل ترین روشهای بسته بندی یک سری مواد غذایی لوکس و خاص هستند. از این نوع بسته بندی بیشتر برای نگه داری مایعات استفاده میشود.
- قوطیهای پلیمری: پلیمرها از پیشرفته ترین روشها در بسته بندی غذا هستند. مهم ترین مزیت آن ها تنوع و طیف فوق العاده گسترده خواص آن ها است. اکثر پلیمرها چگالی حدود یک گرم در سانتی متر مکعب دارند که این گونه بسته های سبک می سازند. دو عیب عمده پلیمرها عبارتاند از امکان آسیب رساندن به طبیعت، و امکان ترکیب آن ها با ترکیب مواد غذایی.
سخن پایانی
یکی از کاربردی ترین و پر استفاده ترین روشهای بسته بندی مواد غذایی، استفاده از قوطیها است. امیدواریم با کمک این مقاله توانسته باشیم شما را در انتخاب و یا تولید قوطی مناسب برای بسته بندی مواد غذایی بیشتر آشنا کنیم.