دنیای رنگها، دنیای زیبایی و شکوه است! این رنگها هستند که به زندگی ما احساسات و زیبایی را منتقل میکند. هر رنگ خاصی دارای نوعی ترکیب خاص است که حتی در صورت ایجاد تغییر جزئی در آن، میزان و شدت زیبایی آن نیز تغییر میکند. اما سوالی که در اینجا ممکن است برایتان پیش بیاید این است که تولید رنگ چگونه است و چگونه میتوان این همه رنگ متنوع را بدون ذره ای تغییر در ترکیب آن تولید کرد. از آن جایی که خط تولید رنگ در حجم انبوه توسط کارخانههای تمام اتوماتیک و یا نسبتا اتوماتیک صورت میگیرد، برای هر یک از بخش های مختلف تولید، روندها و روشهایی وجود دارد که پیروی از آنها میتواند ما را به ترکیب رنگ دلخواه برساند.
اگر شما نیز در مورد مراحل و شیوه تولید رنگ در جهان و ایران کنجکاو شده اید و قصد دارید تا در مورد آن بیشتر بدانید، در این مقاله از مجموعه کن ساز قصد داریم تا با بررسی راه و روشهای تولید رنگ در ایران، شما را با این موضوع بیشتر آشنا کنیم.
رنگ چگونه تولید میشود
مانند تمامی مواد صنعتی ساخته شده در جهان، برای ساختن انواع رنگ های تولیدی در جهان، نیاز داریم تا یک سری از مراحل را به ترتیب و دقت لازمه انجام دهیم تا به نتیجه دلخواه با کیفیت مناسب برسیم. در جهان، شرکتهای سازنده رنگ زیادی وجود دارند و هر کدام از آنها از روش تولید رنگ خاص خود استفاده میکنند. با این حال، در این بخش به بررسی روشهای کلی و مشترک مراحل تولید رنگ در کارخانه ها میپردازیم:
- آماده سازی خط تولید رنگ سازی: قبل از آن که تصمیم به تولید رنگ گرفته شود، باید در ابتدا خط تولید رنگ سازی آماده شود. در خط تولید رنگ سازی، وجود یک سری از وسایل و ابزار آلات بسیار ضروری بوده و بدون آن نمیتوان فرایند تولید را شروع کرد. مهم ترین و اساسی ترین ابزارآلاتی که در خط تولید رنگ لازم است شامل موارد زیر است:
- مخلوط کنها: یکی از مهم ترین و اساسی ترین قطعات در خط تولید هستند. مخلوط کنهای موجود در کارخانهها به دو دسته سریع و آرام دسته بندی شده و از آنها برای مخلوط کردن ابتدایی ترکیبات رنگ استفاده میشود.
- دستگاه آسیاب: حالتی پراستفاده تر و پرکاربردتر از مخلوط کنها هستند که از آنها در بعد از مخلوط کنها استفاده میشود. انواع دستگاههای آسیاب موجود در کارخانهها به سه دسته آسیابهای شنی، ساچمه ای و غللطکی تقسیم بندی میشوند.
- ماشین آلات توزین: دستگاهی بسیار مهم برای اندازه گیری جرم مواد است که با کمک آن میتوان میزان مواد اولیه مورد نیاز هر نوع رنگ را جدا کرد.
- نقاله: از آن برای جابجایی قوطیهای رنگ استفاده میشود.
- ظروف استوانه ای مختلف: همان ظروف همیشگی و پراستفاده در خط تولید رنگ بوده که از آنها برای جابجایی و حمل و نقل رنگ استفاده میشود. توجه داشته باشید که جنس این قوطیها دارای اهمیت بسیار بالایی است.
- تجهیزات آزمایشگاهی: برای اطمینان از کیفیت و مخلوط شدن استاندارد مواد، باید بر روی آن آزمایشاتی صورت بگیرد که این آزمایشات نیز توسط تعداد زیادی تجهیزات آزمایشگاهی و افراد متخصص در این زمینه صورت میگیرد.
- دستگاه پر کن: برای پر کردن مواد در درون قوطیها
- دستگاه شیرینگ پک: دستگاهی فوق العاده کاربردی و سریع برای انجام بسته بندیهای پر سرعت و با دقت بالا است که از آن در اکثر خطهای تولید رنگ سازی استفاده میشود چرا که مجهز به خنک کننده نیز میباشد.
- تهیه مواد اولیه تولید رنگ: حال که وسایل و تجهیزات خط تولید آماده شد، باید بدانیم که رنگ از چه موادی تشکیل شده است. از مهم ترین موادی که به طور عمومیو مشترک در اکثر رنگها وجود دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رنگدانه: در فرایند رنگ سازی ، رنگدانهها وظیفه ی ایجاد فام اصلی رنگ، ایجاد قدرت پوشانندگی و مدیریت میزان براقیت را دارند.
- رزین: عامل اصلی چسبندگی رنگ به سطح، رزینها هستند و به هیچ وجه نباید فراموش شوند.
- پرایمر: مانند رزین، در افزایش اتصال رنگ به سطح و عدم نفوذ هوا به زیر آن نقش دارد.
- حلال: رنگدانهها و رزین باید در یک حلالی، که معمولا از آب و مواد آلی است، ترکیب شوند.
- مواد شیمیایی خاص: یک سری از موارد نیز هستند که در حالات خاص و بسته به شرایط از آن استفاده میشود. از مهم ترین این مواد شیمیایی میتوان به ایزوپروپیل الکل، متیلن کلرید و متیل استات اشاره کرد. البته تعداد مواد شیمیایی میتواند تا 10ها عدد نیز برسد.
- اختلاط اولیه: حال که وسایل و لوازم آماده هستند، وقت شروع است! در اینجا، رنگدانه، همراه با رزین و حلال مخلوط شده و این فرایند با سرعت نسبتا زیادی صورت میگیرد. زمانی که تمامیمواد اضافه شدند، سرعت اختلاط به بیشترین حد میرسد.
- پخش ذرات: بعد از همزده شدن ذرات، هنوز یکدستی کاملی در ترکیب ما صورت نگرفته است و در درون آن ناخالصی احساس میشود. برای ایجاد یکدستگی کامل در رنگ، باید سپس از یکی از انواع آسیاب(بسته به شرایط) استفاده شود.
- آزمایش رنگ: بعد از آماده شدن کامل رنگ، هنوز کار تمام نشده و به مرحله آزمایش رنگ میرسیم. در این مرحله با کمک مهندسان و متخصصان حوزه رنگ و تجهیزات موجود، کیفیت و ترکیب شدن مناسب رنگ را آزمایش میکنیم.
- پر کردن و بسته بندی: بعد از تائید نهایی و آماده سازی رنگ، رنگها با کمک دستگاه شیرینگ پک آماده شده و راهی فروشندگان سطح شهر میشود. این بسته بندی عمدتا در بسته بندی فلزی قرار می گیرد.
کلام آخر
پروسه تولید و توزیع رنگ یکی از جالب ترین و جذاب ترین پروسههای تولیدی در صنعت به شما آمده و زیباییهای خاص خودش را دارد. در این مقاله از مجموعه کن ساز سعی کردیم تا با بررسی روشهای تولید رنگ، شما را در این مسیر بیشتر راهنمایی کنیم.